Avtor |
Sporočilo |
Chlorine
moderator
Pridružen/-a: 03.12. 2006, 07:53 Prispevkov: 390
|
|
Margarina:hrana ali strup |
|
Masrgarina nas v življenju spremlja vsak dan. A kako naj vemo, da nam ne škuduje? Nekje sem prebral, da manjka samo še malo, pa bi margarina postala plastika.
_________________
http://naravoslovje.org
Naravoslovni portal |
|
13 Jan 2007 15:50 |
|
|
Brom
admin
Pridružen/-a: 21.09. 2006, 13:32 Prispevkov: 454
|
|
|
|
Ja v margerni je veliko umetnega. Mislim da pa maščobe tudi hidrogenirajo, da postanejo nasičene, pa nastane tudi nekaj škodljivih maščob.
Nazadnje urejal/a Brom 27 Maj 2007 17:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
13 Jan 2007 16:25 |
|
|
Chlorine
moderator
Pridružen/-a: 03.12. 2006, 07:53 Prispevkov: 390
|
|
|
13 Jan 2007 16:33 |
|
|
kr'en
na pol kemik
Pridružen/-a: 05.12. 2006, 20:53 Prispevkov: 96 Kraj: Domžale |
|
|
|
Če koga zanima lahko napišem postopek izdelovanja margarine.
|
|
15 Jan 2007 16:49 |
|
|
roky
admin
Pridružen/-a: 05.12. 2006, 19:16 Prispevkov: 345
|
|
|
|
mene zanima ;)
:D
|
|
15 Jan 2007 17:00 |
|
|
kr'en
na pol kemik
Pridružen/-a: 05.12. 2006, 20:53 Prispevkov: 96 Kraj: Domžale |
|
|
|
Margarina je strjena rastlinska maščoba, lahko pa vsebuje do 20% živalskih maščob po pravilniku mora vsebovati 80-82% maščobe,največ 16% vode in 2% dodatkov.Postopek izdelave poteka tako, da se najprej odmerijo sestavine. Maščobo in v maščobi topne sestavine se zmešajo v eno fazo, voda in v vodi topne setavine pa v drugo fazo.Namesto vode lahko uporabljajo tudi mleko.Maščobna faza se strjuje potem pa zmeša z vodno tako da nastane emulzija.Emulgiranje poteka v emulgatorjih, to so visokotlačne več stopenjske črpalke v katerih se kapljice maščobe zmanjšajo pod 5 mikrometrov, vodne kapljice pa se enakomerno razporedijo.
Hlajenje in kirstalizacija:
Emulgirana zmes se hladi na posebnih valjih, ki jih od znotraj hladi hladilna tekočina. T hlajenja je do -20°C. Emulzija se nanaša na valje v tankem sloju ohlajeno pa postrgajo noži. Med hlajenjem poteka tudi kristalizacija.
Mehanska obdelava:
Trdna margarina se mora še mehansko obdelati pri tem se odstrani zrak maščoba pa dobi homogeno plastično strukturo.Proces poteka v posebnih gnetilnikih, ki so lahko saržni ali pa kontinuirni
Oblikovanje:
Margarino lahko oblikujejo na 2 načina:
- tako da jo stisnejo v obliko kvadra in potem zavijajo v ustrezno embalažo
- tako da jo dozirajo v plastične škatle.
|
|
15 Jan 2007 17:23 |
|
|
dejko1
na pol kemik
Pridružen/-a: 21.04. 2007, 18:39 Prispevkov: 83 Kraj: Moj doma |
|
|
|
Hmm... meni se zdi pa da je spuščen en zelo pomemben podatek pri izdelavi, to je hidrogeniranje, ki pretvori tekoče mono in polinenasičene maščobne kisline (v olju) v nasičene maščobne kisline, ki so pri sobni temperaturi trdne (kot recimo margarina)... ta postopek poteka s pomočno vodika v prisotnosti katalizatorjev. Pri nepopolnem hidrogeniranju pa so v končnem izdelku tudi vmesni produkti hidrogenacije - to so nenaravne trans nenasičene maščobne kisline, ki naj bi bile škodljive zdravju...
|
|
27 Maj 2007 17:54 |
|
|
kr'en
na pol kemik
Pridružen/-a: 05.12. 2006, 20:53 Prispevkov: 96 Kraj: Domžale |
|
|
|
Joj šele sedaj sem opazil, ko si omenil, da to manjka, izgleda, da sploh nismo napisali tega, ker v zvezku ni napisano, od kjer sem prepisal.
|
|
27 Maj 2007 19:11 |
|
|
_blinky
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 04.05. 2008, 09:39 Prispevkov: 7
|
|
|
|
živjo!
jaz delam seminarsko od kemije ravno o margarini in bi potrebovala postopek izdelave margarine. sicer sem videla, da je že napisan vendar bi prosila če ga lahko kdo napiše še enkrat (ker tistemu prvemu manjka hidrogenacija in ne vem kako gre zdaj to po vrsti.)
hvala . LP
|
|
04 Maj 2008 09:42 |
|
|
Chlorine
moderator
Pridružen/-a: 03.12. 2006, 07:53 Prispevkov: 390
|
|
|
04 Maj 2008 12:27 |
|
|
_blinky
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 04.05. 2008, 09:39 Prispevkov: 7
|
|
|
|
hvala :D
|
|
04 Maj 2008 16:57 |
|
|
_blinky
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 04.05. 2008, 09:39 Prispevkov: 7
|
|
|
|
ej thx zrd vs sm dobila 5 ;) xD
|
|
06 Maj 2008 19:24 |
|
|
Polymer23
kemik
Pridružen/-a: 29.03. 2009, 18:21 Prispevkov: 240
|
|
|
|
NO, pri margarini res še malo manjka, pa bi bila plastika, glede na vse to, kar je v njej. Če človek pomisli, kaj vse mi jemo
_________________ Kemija je ZAKON
http://www.eksperiment.webs.com/ - pridte kej pogledat :D Najprej pa se tukaj registrirajte! OBVEZNO! |
|
02 Maj 2009 12:03 |
|
|
vallykalove
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 12.10. 2009, 15:23 Prispevkov: 25 Kraj: bresce |
|
|
|
ja, maslo je pa itq stokrat boljše ko pa margarina=)=)
|
|
12 Okt 2009 19:44 |
|
|
carbon
kemik
Pridružen/-a: 29.04. 2009, 10:49 Prispevkov: 322
|
|
|
|
|
|
NO, pri margarini res še malo manjka, pa bi bila plastika, glede na vse to, kar je v njej. Če človek pomisli, kaj vse mi jemo |
Plastika (definicija) je umetni material, ki se ga pridobiva s polimerizacijo ogljikovih organskih spojin. Polymer23, v njej ni nekih posebnih dodatkov. Slabo jo je jesti prav zaradi prej omenjenega hidrogeniranja, ki nenasičene maščobe pretvori v nasičene, zato jih telo težko presnavlja.
|
|
25 Okt 2009 17:16 |
|
|
|