Avtor |
Sporočilo |
Hector
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17 Prispevkov: 5
|
|
Krompir |
|
Pozdravljeni kemiki
Imam vprašanje:
Krompirjev škrob razbit v nižje sladkorje ( za fermentacijo ) se da na naslednji način
1: Krompir narežeš na kocke in ga v ekonom loncu kuhaš cca 1 uro, tako da se v celoti razpusti.
( predvidevam da ekonom lonec zaradi bolšega izkoristka, večje temperature kar pripelje do
hitrejšega procesa razpada )
Prvo vprašanje - ali je potrebna višja temperatura 120,130 stopinj za razpad, ali se da tudi pri 100 stopinjah in daljšem času.
2: GLAVNO VPRAŠANJE - Ali je isti efekt, če krompir zmrznem ( baje rata sladek, se pravi je škrob razpadel, ali se pak motim.
Hvala za odgovor - najizčrpnejši odgovorodajalec dobi liter domače vodke , al pa 2 ;).....
|
|
17 Dec 2009 08:34 |
|
|
carbon
kemik
Pridružen/-a: 29.04. 2009, 10:49 Prispevkov: 322
|
|
|
|
Pomojem z zmrzovanjem ne moremo doseči efekta segrevanja, vodo pa lahko segrejemo tudi na več kot 100°C, ne bo kar izhlapela.
|
|
19 Dec 2009 17:13 |
|
|
Polymer23
kemik
Pridružen/-a: 29.03. 2009, 18:21 Prispevkov: 240
|
|
|
|
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.
Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.
AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50
_________________ Kemija je ZAKON
http://www.eksperiment.webs.com/ - pridte kej pogledat :D Najprej pa se tukaj registrirajte! OBVEZNO! |
|
24 Dec 2009 10:39 |
|
|
carbon
kemik
Pridružen/-a: 29.04. 2009, 10:49 Prispevkov: 322
|
|
|
|
|
|
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.
Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.
AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50 |
Zdi se mi, da ni skoraj nobena snov občutljiva na mraz (skregano s logiko). Edino bi se lahko npr izločili kristali sladkorja, ko bi zamrznila voda ipd..
P.S.: Ne pijem...
|
|
24 Dec 2009 17:03 |
|
|
Hector
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17 Prispevkov: 5
|
|
|
|
Hvala za odgovore.
Ja z zmrzovanjem bi dosegel le to, da celične membrane raznese, kar pa ne deli škroba,
tako da ekonom lonec laufa.
Še trenutni ekonomski izračun stroški-plin cca 0,6€ / liter 40% vodke ( precej dobre )
Poleti poročam, če se bo zadeva obnesla ( ekonomsko ) za pridobivanje goriva.
Zaenkrat mi je uspelo narest startne vodke cca 4 deci z 85-95 % alkohola )),
se pravi če bi to destiliral dalje bi mogoče lahko v avto z bencinom mešal hehe, samo da
pridem do kalkulacije vsaj 0,8€/liter 95%, kar pa mislim da bo šlo, mogoče celo cenej :D.
l.p.
Še dodajam - škrob oziroma nižji sladkorji kuhani na 130 stopinjah niti niso sladki, ampak
alkoholno vrenje je zelo burno in drug test traja že skoraj 14 dni.
( po literaturi cca 4 dni:!: )
Vsem vse naj v 2010
|
|
29 Dec 2009 13:32 |
|
|
Polymer23
kemik
Pridružen/-a: 29.03. 2009, 18:21 Prispevkov: 240
|
|
|
|
|
|
|
|
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.
Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.
AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50 |
Zdi se mi, da ni skoraj nobena snov občutljiva na mraz (skregano s logiko). Edino bi se lahko npr izločili kristali sladkorja, ko bi zamrznila voda ipd..
P.S.: Ne pijem... |
Ja, imaš prav no.
_________________ Kemija je ZAKON
http://www.eksperiment.webs.com/ - pridte kej pogledat :D Najprej pa se tukaj registrirajte! OBVEZNO! |
|
30 Dec 2009 20:18 |
|
|
Hector
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17 Prispevkov: 5
|
|
|
|
V ponedeljek kuham - alkohol krepko v nos udari pri snifanju soda , tako da
v ponedeljek proti večeru bodo znani prvi rezultati.
Ekonom lonc sem tudi naštudiral, tako da zdej vsaka kuha krompirja rata.
Kuhal sem še mal na rezervo da dobim razmerje škrob, dodana voda za vretje in količina kvasa,
poizkusov še kar precej, ampak bom skonstruiral recept za SLO vodko hehe.
5 let razvojnega oddelka bo še kako prav prišlo.
Carbon - če ne piješ dobiš pak kaj drugega za nagrado
|
|
02 Jan 2010 17:31 |
|
|
Hector
drugič v laboratoriju
Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17 Prispevkov: 5
|
|
|
|
Malce poročila
Zaenkrat zelo slabo - kot kaže je bilo prekuhavanje v ekonomloncu napaka, ali pa predolgo
( delal po dosedaj prebrani literaturi na netu ). Sumarno zaenkrat 2 litra 20%vodke z okusom
po pireju ( nefiltrirana ) - za nadaljnjo destilacijo premalo za kotliček.
Naslednja proba bo prekuhavanje krompirja na cca 85 stopinjah, ker baje če se kuha na več
dobimo težjefermentabilne sladkorje.
Poročam ko bo vse nared.
l.p.
|
|
11 Jan 2010 15:51 |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|