Kemijski forum Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovRSS FeedPrijava



Krompir

 
Odgovori na to temo    Kemijski forum Seznam forumov » Biokemija Poglej prejšnjo temo
Poglej naslednjo temo
Krompir
Avtor Sporočilo
Hector
drugič v laboratoriju


Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17
Prispevkov: 5

Prispevek Krompir Odgovori s citatom
Pozdravljeni kemiki

Imam vprašanje:
Krompirjev škrob razbit v nižje sladkorje ( za fermentacijo ) se da na naslednji način

1: Krompir narežeš na kocke in ga v ekonom loncu kuhaš cca 1 uro, tako da se v celoti razpusti.
( predvidevam da ekonom lonec zaradi bolšega izkoristka, večje temperature kar pripelje do
hitrejšega procesa razpada )
Prvo vprašanje - ali je potrebna višja temperatura 120,130 stopinj za razpad, ali se da tudi pri 100 stopinjah in daljšem času.

2: GLAVNO VPRAŠANJE - Ali je isti efekt, če krompir zmrznem ( baje rata sladek, se pravi je škrob razpadel, ali se pak motim.

Hvala za odgovor - najizčrpnejši odgovorodajalec dobi liter domače vodke , al pa 2 ;)..... Very Happy
17 Dec 2009 08:34 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
carbon
kemik


Pridružen/-a: 29.04. 2009, 10:49
Prispevkov: 322

Prispevek Odgovori s citatom
Pomojem z zmrzovanjem ne moremo doseči efekta segrevanja, vodo pa lahko segrejemo tudi na več kot 100°C, ne bo kar izhlapela.
19 Dec 2009 17:13 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Polymer23
kemik


Pridružen/-a: 29.03. 2009, 18:21
Prispevkov: 240

Prispevek Odgovori s citatom
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.

Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.

AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50 Laughing

_________________
Kemija je ZAKON Razz
http://www.eksperiment.webs.com/ - pridte kej pogledat :D Najprej pa se tukaj registrirajte! OBVEZNO!
24 Dec 2009 10:39 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
carbon
kemik


Pridružen/-a: 29.04. 2009, 10:49
Prispevkov: 322

Prispevek Odgovori s citatom
Polymer23 je napisal/a:
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.

Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.

AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50 Laughing


Zdi se mi, da ni skoraj nobena snov občutljiva na mraz (skregano s logiko). Edino bi se lahko npr izločili kristali sladkorja, ko bi zamrznila voda ipd..

P.S.: Ne pijem...
24 Dec 2009 17:03 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hector
drugič v laboratoriju


Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17
Prispevkov: 5

Prispevek Odgovori s citatom
Hvala za odgovore.
Ja z zmrzovanjem bi dosegel le to, da celične membrane raznese, kar pa ne deli škroba,
tako da ekonom lonec laufa.
Še trenutni ekonomski izračun stroški-plin cca 0,6€ / liter 40% vodke ( precej dobre )
Poleti poročam, če se bo zadeva obnesla ( ekonomsko ) za pridobivanje goriva.
Zaenkrat mi je uspelo narest startne vodke cca 4 deci z 85-95 % alkohola )),
se pravi če bi to destiliral dalje bi mogoče lahko v avto z bencinom mešal hehe, samo da
pridem do kalkulacije vsaj 0,8€/liter 95%, kar pa mislim da bo šlo, mogoče celo cenej :D.

l.p.

Še dodajam - škrob oziroma nižji sladkorji kuhani na 130 stopinjah niti niso sladki, ampak
alkoholno vrenje je zelo burno in drug test traja že skoraj 14 dni.
( po literaturi cca 4 dni:!: )

Vsem vse naj v 2010
29 Dec 2009 13:32 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Polymer23
kemik


Pridružen/-a: 29.03. 2009, 18:21
Prispevkov: 240

Prispevek Odgovori s citatom
carbon je napisal/a:
Polymer23 je napisal/a:
Pri zmrzovanju?
Ne bi rekel, da lahko kar tako razpade. Morda dobi sladkast okuszaradi kakšnih drugih snovi, ki so občutljive na nižje temperature (npr. pri banani tkivo postane sladkasto in počrni, če je preveč na hladnem), defenitivno pa ni od škroba.

Sicer bi šlo verjetno s tistim postopkom (ko dalj časa segrevaš na 100°C) ampak brezveze, izkoristek je premajhen in ogromno energije se porabi.
Tako da upoštevaj carbonov nasvet.

AJjde daj zdaj vodko si jo bova s carbonom potalala na 50-50 Laughing


Zdi se mi, da ni skoraj nobena snov občutljiva na mraz (skregano s logiko). Edino bi se lahko npr izločili kristali sladkorja, ko bi zamrznila voda ipd..

P.S.: Ne pijem...


Ja, imaš prav no. Smile

_________________
Kemija je ZAKON Razz
http://www.eksperiment.webs.com/ - pridte kej pogledat :D Najprej pa se tukaj registrirajte! OBVEZNO!
30 Dec 2009 20:18 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hector
drugič v laboratoriju


Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17
Prispevkov: 5

Prispevek Odgovori s citatom
V ponedeljek kuham - alkohol krepko v nos udari pri snifanju Shocked soda , tako da
v ponedeljek proti večeru bodo znani prvi rezultati.
Ekonom lonc sem tudi naštudiral, tako da zdej vsaka kuha krompirja rata.
Kuhal sem še mal na rezervo da dobim razmerje škrob, dodana voda za vretje in količina kvasa,
poizkusov še kar precej, ampak bom skonstruiral recept za SLO vodko hehe.
5 let razvojnega oddelka bo še kako prav prišlo.

Carbon - če ne piješ dobiš pak kaj drugega za nagrado Wink
02 Jan 2010 17:31 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Hector
drugič v laboratoriju


Pridružen/-a: 17.12. 2009, 08:17
Prispevkov: 5

Prispevek Odgovori s citatom
Malce poročila

Zaenkrat zelo slabo Sad - kot kaže je bilo prekuhavanje v ekonomloncu napaka, ali pa predolgo
( delal po dosedaj prebrani literaturi na netu ). Sumarno zaenkrat 2 litra 20%vodke z okusom
po pireju ( nefiltrirana ) - za nadaljnjo destilacijo premalo za kotliček.
Naslednja proba bo prekuhavanje krompirja na cca 85 stopinjah, ker baje če se kuha na več
dobimo težjefermentabilne sladkorje.
Poročam ko bo vse nared.

l.p.
11 Jan 2010 15:51 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:    
Odgovori na to temo    Kemijski forum Seznam forumov » Biokemija Časovni pas GMT
Stran 1 od 1

 
Pojdi na: 
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.